Jump to content

Ribbon Burner Assistance Needed!!


Recommended Posts

Hi all, i'm trying to get my ribbon burner up and running. i have a 1.5" coupling on the back, about 1.5" of inside plenum space about the refract, and then 21 crayon sized holes (5/16" D). My surface area math says that the inlet is equivalent to ~23 crayon holes so i figured by going down a couple of crayons, that will provide back pressure enough to keep the ribbon burning running. Is it possible to have too much backpressure? what would i see if so?

 

I ran the forge for awhile the other day. my flame cones looked stable, weren't too greenish or spitting yellow flames and weren't wavy blue as if there was too much air. it ran real well for awhile but right around 2100 degrees, the flame blew back into the plenum. i shut the forge down, did something else, and then fired it up again. sure enough - ran well for an hour but when it started to get up to ~2100, it blew back again.

 

I have no idea what the issue could be at this point. Any assistance would be well appreciated. 

Link to post
Share on other sites

Bogamin,

I have a similar problem,when I get around that hot it will sometimes"pop",at this point my forge is so hot that I need to lower gas and feather the air to get it to stop. I have my fan on a speed controller and it has just been like how you need to get the right ratio to get it started would be a good way to describe what I have to do.It is nerve racking fiddling with it after it pops and I would like to hear what anyone else says about this.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...